TUHBA

De Baarmoeder

De Baarmoeder

42 cm x 30 cm pencil, white and sanguine, on black paper

Zoals beloofd – nou ja, beloofd, zoals eens voorgesteld aan mezelf – een tekening gemaakt met wit op zwart papier. Veel van mijn tekeningen op wit papier draai ik digitaal om, waardoor je alsnog een zwarte achtergrond krijgt. Nu heb ik eens geëxperimenteerd met wit op zwart en ik moet zeggen, het bevalt me. De potloden die ik heb gebruikt werken iets minder verfijnd dan Oost-Indische inkt, dus dat was even wennen.

De thematiek van de tekening laat zich raden, zeker dankzij de titel. Laat ik erover zeggen dat als dertiger (en vrouw) de voortplanting zich nogal aan je opdringt, of je wilt of niet. Een thema dat mij bezighoudt en zich via deze tekening een weg naar buiten wringt 😉

7 replies to “De Baarmoeder

 1. Het contrast is inderdaad wat minder dan met Oostindische inkt, maar daar staat misschien wel tegenover dat het makkelijker is veranderingen aan te brengen tijdens het tekenen.
  Wat het thema betreft, tja, dat gaat volledig aan mij voorbij.
  Ik ben geen dertiger maar een zestiger, en geen vrouw.
  Het idee van voortplanting heeft zich altijd aan mijn gezichtsveld onttrokken, d.w.z. dat ik mijn ogen er altijd van afgewend heb(angst?).
  Toch kan ik het woord “melancholiek” dat vermeld wordt, niet goed invoelen, of het moet zijn de droefgeestigheid van het verleden dat niet meer terug komt.

  1. Ha Michel, dank je voor je reactie! Ik waardeer je persoonlijke boodschap erg. Vaak wil ik het ook aan mij voorbij te laten gaan. Was ik maar tien jaar verder, denk ik dan, dan heb ik geen keuze meer, dan moet ik het doen met wat is. Dat brengt me bij de melancholie die je noemt, die komt voort uit het besef dat elke keuze verlies met zich meebrengt. Dus dat sluit zeker aan op wat jij schrijft.

 2. ik heb er intens naar zitten kijken en vind het…..mooi uitgebeeld, kan je gevoel er bij goed begrijpen, al ben ik dan al 71 en ja….wel een vrouw.de tekening is gewoon veelzeggend mooi

 3. Ik voel het gewicht van het onderwerp door wat je er bij hebt geschreven. Reagerend op bovenstaande: elke keuze brengt ook winst mee. ‘Verlies’ en ‘winst’ zijn sowieso nogal betrekkelijke begrippen die alleen wat zeggen over een bepaald moment. Daarom ben ik van mening dat je niet kunt spreken van winst en verlies, maar dat het gaat om verandering, aanpassing, vinden van andere manieren om te kunnen doen wat je wilt, ondanks dat andere dingen die je ook wilt je mogelijk wat kunnen belemmeren. Overigens kom je er pas achter dat het krijgen van een kindje altijd winst is als je het hebt gekregen. Er is dus eigenlijk niks te verliezen, maar slechts angst voor verandering. Dat is mijn mening.

  1. Dank je wel Vrije Persoon, erg leuk om je reactie te lezen. Leidt weer tot nieuwe overdenkingen en gesprekken. Ik ben het met je eens dat elke keuze ook winst met zich meebrengt. Maar de tekening is toch wel vanuit een zekere melancholie ontstaan, ze verbeeldt mijn tweestrijd. Dat ik uiteindelijk van mijn keuze het goede zal maken, dat is wel het plan 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star